Rozmarynowe grissini
Grissini to typowo włoski wypiek. Mi kojarzą się z tym, że wpadam głodna do restauracji, dostaje je „na poczekanie”, zjadam cały koszyk i przestaje chcieć mi się jeść. Zawsze mnie zwodzą. Bo przecież takie malutkie, chrupiące cuda nie mogą zrobić krzywdy:)
Dzisiaj z Tosią miałyśmy dyskusję o tym jaki rozmaryn jest wspaniały. Wychwalałyśmy go pod niebiosa, zachwycając się jakie daje możliwości. Tosia dodała go do pierogów ruskich. Połączenie dość ryzykowne i nietypowe, a jednak sprawdziło się w stu procentach!
Idealnie wypada też w pieczywie. To moja chlebowa przyprawa na podium (obok oregano i kminku). A ten zapach świeżo wyjętych grissini z piekarnika…mmm….
Pamiętajcie tylko, żeby przygotowując je stworzyć naprawdę cienkie ruloniki. Paluszki niezwykle szybko rosną (chciałoby się rzec- jak na drożdżach) i pomnażają swoją objętość.
Rozmarynowe grissini #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours Cook time: 12 mins Total time: 2 hours 12 mins Serves: 20 Ingredients- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- ok. 80 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier, drożdże i rozmaryn.
- Powoli dolewaj wody i zagniataj ciasto. Powinno osiągnąć odchodzącą od ręki, przypominającą ciepłą plastelinę konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Z ciasta na stolnicy uformuj rulon i podziel na 20 równych kawałków. Z każdego stwórz bardzo cienki rulon. Układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Wstaw grissini i piecz przez ok 12 minut aż zbrązowieją.
- Odstaw do ostygnięcia.