Ciasteczka orkiszowe z karmelem
Ciastka z płatków orkiszowych z dodatkiem karmelu są lekko klejące ale, w tym cały urok :-) w dodatku są bardzo smaczne i aromatyczne. Świetne na przekąskę i sycące ... polecam
- 2 szklanki płatków orkiszowych
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki masy kajakowej
- 1 łyżka kakao
- 2 jabłko
- 2 białka
- 100 g suszonych moreli
- 50 g czarnego sezamu
- 50 g białego sezamu
Masło utrzeć z miodem i masą kajmakową dodać płatki, jabłko wcześniej obrać i pokroić w kostkę dodać do masy. Następnie wsypać sezam, ziarna słonecznika - odstawić. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, gdy białka będą sztywne dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wykładać po łyżce masy na papier do pieczenia i piec ok 20 minut w 180 C do zrumienienia się.
Smacznego
Wydrukuj przepis