Łazanki ze świeżej kapusty
Łazanki były przez wiele, wiele lat czymś co kojarzyło mi się niezbyt dobrze. Teoretycznie byłam w stanie je zjeść, ale nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby je samej zrobić w domu. Powód...? Piąta klasa szkoły podstawowej, nauka w gminnej szkole, dojazdy i stołówka szkolna. Tego roku była w naszej okolicy powódź i po prostu wszędzie pogniły ziemniaki. Na stołówce dwa, trzy razy w tygodniu na drugie danie były podawane łazanki.
Jednak od jakieś czasu zdarzają się takie chwile, że "chce mi się" klusek z kapustą...
Łazanki - Laura Można kupić gotowy makaron, jednak taki swojski smakuje inaczej. Przepis można wykorzystać do wigilijnych klusek z makiem.
SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ:
Mięso opłukać pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i na rumiano obsmażyć mięso. Dodać pokrojoną wędlinę i smażyć chwilę razem.
Mięso z wędliną przełożyć do dużego rondla lub garnka, dodać pokrojoną kapustę i dusić do miękkości kapusty, podlewając co jakiś czas wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wsypać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto. Dodać grzyby, oprószyć pieprzem i smażyć chwilę, mieszając tak aby cebula się nie przypaliła.
Grzyby i cebulę dodać do kapusty, wymieszać i chwilę dusić razem.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kluski najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i kłaść bezpośrednio do przygotowanej kapusty, wymieszać i ewentualnie doprawić. Chwilę trzymać na ogniu tak aby smaki się połączyły.
Jednak od jakieś czasu zdarzają się takie chwile, że "chce mi się" klusek z kapustą...
Łazanki - Laura Można kupić gotowy makaron, jednak taki swojski smakuje inaczej. Przepis można wykorzystać do wigilijnych klusek z makiem.
SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ:
- 1/2 główki średniej wielkości kapusty
- 20 dkg łopatki wieprzowej
- 20 dkg kiełbasy lub dowolnej wędliny
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz
Mięso opłukać pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i na rumiano obsmażyć mięso. Dodać pokrojoną wędlinę i smażyć chwilę razem.
Mięso z wędliną przełożyć do dużego rondla lub garnka, dodać pokrojoną kapustę i dusić do miękkości kapusty, podlewając co jakiś czas wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju wsypać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i obsmażyć na złoto. Dodać grzyby, oprószyć pieprzem i smażyć chwilę, mieszając tak aby cebula się nie przypaliła.
Grzyby i cebulę dodać do kapusty, wymieszać i chwilę dusić razem.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- 20 dkg mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki wody
- łyżka oleju
- sól
Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kluski najlepiej wyjmować łyżką cedzakową i kłaść bezpośrednio do przygotowanej kapusty, wymieszać i ewentualnie doprawić. Chwilę trzymać na ogniu tak aby smaki się połączyły.