Cukinia faszerowana mielonym mięsem to jeden z moich ulubionych sposobów na faszerowane warzywa. To swoisty konsensus dla mięsożerców sceptycznie podchodzących do warzyw, którym może je przemycić w tak pyszny sposób. Aromatyczny farsz, doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania.
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań
Oprócz dobrych bakterii, wraz ze szklaneczką zakwasu dostanie nam się też nieco bogactw zasadotwórczego buraka in propria persona - przeciwutleniaczy, minerałów, kwasu foliowego i innych poprawiających naszą kondycję substancji. Krwiotwórczych, uodparniających... Jakby nie do końca smakowało, to można też zrobić barszcz.
Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało pyszne danie pełne smaku. Naprawdę Wam je szczerze polecam. Zachwycicie tym daniem i siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem.
Tym razem makaron z wkładką, bo z nadzieniem. Zamiast tradycyjnych rurek użyłam tortellini. Trafiłam akurat na smak pomidorowy z mozzarellą, który świetnie wkomponował się z resztą składników. Gorąco polecam to danie, jest znakomite, a przy tym niezbyt praco i czasochłonne.
Świetny sposób na zagospodarowanie większej ilości jaj, ponieważ jajka zakonserwowane w solance mogą poleżać dłuższy czas, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Warunkiem jest przygotowanie solanki, o takim steżeniu, by ugotowane, zanurzone jajko wypłynęło na wierzch.
Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla.
Pyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki "Mac n'cheese". Mniam