Zalewajka z warzywami i pieczarkami
Smaczna zupa żurowata. Do tego warzywa i pieczarki, wszystko lekko kwaśne z aromatem czosnku.
Zalewajka z warzywami i pieczarkami
składniki
1 butelka 0,5 litra zakwasu żuru
2 litry bulionu
1 kg ziemniaków
2 marchewki
20 dag pieczarek
sól
pieprz
majeranek
1 szklanka śmietany 30 %
masło klarowane ok 3 łyżki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchew ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Zalewamy bulionem ok 2 litry. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy żur ok 0,5 - zakwas. Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Dodajemy ok 1 szklankę śmietany 30 % . Zagotowujemy .
Zalewajka z warzywami i pieczarkami
składniki
1 butelka 0,5 litra zakwasu żuru
2 litry bulionu
1 kg ziemniaków
2 marchewki
20 dag pieczarek
sól
pieprz
majeranek
1 szklanka śmietany 30 %
masło klarowane ok 3 łyżki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Marchew ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Zalewamy bulionem ok 2 litry. Gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wlewamy żur ok 0,5 - zakwas. Gotujemy ok 15 min. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Dodajemy ok 1 szklankę śmietany 30 % . Zagotowujemy .