Rosół zagotować z chrzanem (ponoć koniecznie musi być świeży, ale to się sprawdzi... ;) i czosnkiem. Ilość chrzanu zależy od tego, jak ostra ma być zupa.
Musakę robiłam jeszcze latem i było to moje pierwsze samodzielne podejście do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacją trzech przepisów znalezionych w sieci na blogach (...). Myślę, że wyszło całkiem smacznie.
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. T
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem. Każdemu polecam.
Smak od razu zdradza, że nie były produkowane masowo w fabryce. Mają prawdziwe mleko, prawdziwy cukier i prawdziwe owoce. Co z tego, że musiałam je miksować kilkakrotnie w trakcie mrożenia, aby były gładkie bez kryształków lodu? Było warto. Te lody to tylko mleko skondensowane, cukier i dodatek smakowy ( u mnie truskawki). Nie ma tu surowych żółtek.
Na szczęście wiosna jeszcze trwa i mam nadzieję, że spodoba się Wam moja propozycja. Ta pora roku rodzi wiele nowalijek, które można wykorzystać do makaronu. Ja nadziałam muszle botwinką i gorąco zachęcam do spróbowania:-)
Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki.