Zapiekanka z tortellini
Przerwa na blogu, przerwa i w kuchni. Nadarzył się jednak luźniejszy weekend i udało się poszaleć. Powstała ta oto zapiekanka z tortellini oraz pewien deser, ale o nim w kolejnym poście :)
Uwielbiam wszelkie zapiekanki makaronowe! Aromatyczny sos pomidorowy, trochę ciągnącego sera, podsmażona szynka plus niezastąpiony makaron. Tym razem makaron z wkładką ;) bo z nadzieniem. Zamiast tradycyjnych rurek użyłam tortellini. Trafiłam akurat na smak pomidorowy z mozzarellą, który świetnie wkomponował się z resztą składników. Gorąco polecam to danie, jest znakomite, a przy tym niezbyt praco i czasochłonne.
Składniki (4 porcje) inspiracja przepisem z bloga Zjem To
- 400 g tortellini z pomidorami i mozzarellą (bądź innego ulubionego smaku)
- 200 g wędzonej szynki
- 200 g sera żółtego
- olej do podsmażenia polędwicy
- masło do wysmarowania naczyń żaroodpornych
Składniki na sos:
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- olej do podsmażenia cebuli
1. Sos pomidorowy Na dużej patelni rozgrzać olej. Zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć, a następnie wlać pomidory z puszki. Doprawić suszoną bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Wymieszać całość i smażyć na wolnym ogniu przez około 30 minut aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotować resztę składników.
2. Przygotowanie składników. W garnku zagotować wodę i przyrządzić tortellini (czas gotowania wedle informacji na opakowaniu). Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć pokrojoną w małą kostkę szynkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach.
3. Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 przy termoobiegu). Naczynie/a żaroodporne wysmarować masłem. Na dół wyłożyć połowę tortellini, zalać połową sosu, posypać połową podsmażonej szynki i sera, a następnie powtórzyć - tortellini, sos, szynka oraz ser na wierzchu. Zapiekankę piec przez około 20 minut.
Świetnie smakuje również odgrzewana.