Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. (...) Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-)
W kwestii gołąbków nie eksperymentuję, zawsze przygotowuje je tak samo. Obowiązkowo mieszam kaszę jęczmienną z ryżem, dodaję dwa rodzaje mielonego mięsa i sporo aromatycznego boczku. Moim daniem, są to gołąbki idealne!;
Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy.
Pyszne, chrupiące ćwiartki ziemniaków do przygotowania w krótkim czasie. Żeby były naprawdę chrupiące, trzeba je obtoczyć w odrobinie mąki i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu we frytkownicy lub na patelni. Tworzy się wtedy na nich chrupiąca skorupka, trochę grubsza niż na ziemniakach smażonych bez obtoczenia w mące. I to jest w nich fajne :)
Co tu dużo pisać - są po prostu przesmaczne (...). Na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Świetnie również jako danie na wynos - na dłuższą podróż czy do pracy. Gorąco polecam.
"Lubię gołąbki, ale tyle z nimi roboty...". Nie ma co ukrywać trochę jest: bo to sparzyć kapustę, przygotować farsz, wszystko to zawinąć i upiec. Pewnym zminimalizowaniem prac są gołąbki bez zawijania - posiekana kapusta ląduje w farszu i robimy rodzaj pulpetów. Ja tym razem poszłam o krok dalej - proponuję Wam zapiekankę z farszu gołąbkowego. Pracy niewiele - efekt rewelacyjny.
Delikatne i chrupiące dzięki migdałowej panierce. Świetnie smakują na gorąco z różnego rodzaju surówkami oraz na zimno z ulubionym dipem. Do zrobienia tych pulpecików wykorzystałam mięso nototenii.
Przepis na pizzę neapolitańską jest zastrzeżony przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Jeśli zamówimy taką pizzę w pizzerii to powinna być ona wykonana wg. ściśle określonej receptury. Do stworzenia pizzy neapolitańskiej potrzebne są pomidory San Marzano i mozzarella z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Mąka do wyrobu pizzy powinna być 0 lub 00.
Calzone, to nic innego jak pizza w trochę innym, ciekawym wydaniu. Drożdżowy, duży pieróg, pełen smakowitego farszu. Tradycyjna, włoska potrawa, sprawdzona i prosta do zrobienia. Nie może się nie udać.
Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
Uwielbiam makaron podany w ten sposób! Klasyczne połączenie z klopsikami (duszonymi w sosie, więc bardzo delikatnymi!) i sosem pomidorowym jest naprawdę świetne.
Chlebki gutap to płaskie pieczywo pochodzące z Turkmenistanu. (...) Chlebki bardzo nam smakowały więc na pewno przepis na gutap jeszcze nie raz wykorzystam.