Gołąbki
Wprost przepadam za gołąbkami i mimo, że jest z nimi trochę zabawy nie umiem sobie bez nich wyobrazić swojej kuchni. Jednak dogodzić, nie jest mi łatwo:)!
Z gołąbkami mam jeden problem, rzadko się zdarza, żeby gdziekolwiek poza domem mi smakowały. Jestem okropnie wybredna;)
Niestety, żadne nie przebiją smaku, do którego przyzwyczaiłam się i kocham od dzieciństwa. Problemów przeważnie jest z nimi kilka : albo kapusta jest twarda,surowa albo są z z dodatkiem samego ryżu i ziarnko goni ziarnko, albo mają za mało smaku, albo przygotowane są z pęczaku, którego nie lubię.
Dlatego w kwestii gołąbków nie eksperymentuję, zawsze przygotowuje je tak samo. Obowiązkowo mieszam kaszę jęczmienną z ryżem, dodaję dwa rodzaje mielonego mięsa i sporo aromatycznego boczku.
Moim daniem, są to gołąbki idealne!;)
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 250g boczku wędzonego
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 woreczek ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- główka białej kapusty
- 500ml przecieru pomidorowego z kartonu
- 500ml rosołu
- sól, pieprz, papryka
Mięso i boczek zmielić.
Kaszę i ryż podgotować 10 minut w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na patelni.
Mięso wymieszać z kaszą, ryżem, cebulą i czosnkiem przetartym przez praskę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Dodać 3-4 łyżki przecieru pomidorowego.
Z kapusty ściągnąć liście.
Zagotować wodę w sporym garnku.
Wrzucać liście na gorącą wodę.
Podgotować ok. 5 minut.
Na podgotowane i wystudzone liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Zwinięte gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym.
Podlać niedużą ilością rosołu i zalać przecierem pomidorowym.
Piec w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180C ok. 1.5 godziny- 2 godzin, do miękkości.
Co jakiś czas podlewać rosołem.
Podawać np. z sosem pomidorowym lub grzybowym.