Gołąbki

Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wprost przepadam za gołąbkami i mimo, że jest z nimi trochę zabawy nie umiem sobie bez nich wyobrazić swojej kuchni. Jednak dogodzić, nie jest mi łatwo:)!

Z gołąbkami mam jeden problem, rzadko się zdarza, żeby gdziekolwiek poza domem mi smakowały. Jestem okropnie wybredna;)

Niestety, żadne nie przebiją smaku, do którego przyzwyczaiłam się i kocham od dzieciństwa. Problemów przeważnie jest z nimi kilka : albo kapusta jest twarda,surowa albo są z z dodatkiem samego ryżu i ziarnko goni ziarnko, albo mają za mało smaku, albo przygotowane są z pęczaku, którego nie lubię.

Dlatego w kwestii gołąbków nie eksperymentuję, zawsze przygotowuje je tak samo. Obowiązkowo mieszam kaszę jęczmienną z ryżem, dodaję dwa rodzaje mielonego mięsa i sporo aromatycznego boczku.

Moim daniem, są to gołąbki idealne!;)

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 250g boczku wędzonego
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 woreczek ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • główka białej kapusty
  • 500ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 500ml rosołu
  • sól, pieprz, papryka

Mięso i boczek zmielić.
Kaszę i ryż podgotować 10 minut w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na patelni.
Mięso wymieszać z kaszą, ryżem, cebulą i czosnkiem przetartym przez praskę.
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Dodać 3-4 łyżki przecieru pomidorowego.
Z kapusty ściągnąć liście.
Zagotować wodę w sporym garnku.
Wrzucać liście na gorącą wodę.
Podgotować ok. 5 minut.
Na podgotowane i wystudzone liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Zwinięte gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym.
Podlać niedużą ilością rosołu i zalać przecierem pomidorowym.
Piec w piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180C ok. 1.5 godziny- 2 godzin, do miękkości.
Co jakiś czas podlewać rosołem.
Podawać np. z sosem pomidorowym lub grzybowym.



Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gołąbki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
1

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Tarta z porem i pieczarkami

Tarta z porem i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Idealny torcik dyniowy z kremem waniliowym

Idealny torcik dyniowy z kreme…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

Focaccia na zaczynie poolish z…

food² food²
Food Square

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake