Calzone z mięsem i warzywami
- Składniki:
- Ciasto:
- - drożdże – 30 g
- -mąka – 2 szklanki
- - cukier – 1 łyżeczka
- - sól – 1 łyżeczka
- - woda – szklanki
- - żółtko – 1 szt
- - oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sos:
- - pomidory w puszce - 1 op
- - oliwa - 2 łyżki
- - czosnek - 1 ząbek
- - bazylia - 1 łyżeczka
- - sól - 1 łyżeczka
- Farsz:
- - cebula – 1 szt
- - czerwona papryka – 1 szt
- - mięso mielone – ok. 200 g
- - ser żółty – ok. 100 g
- - kukurydza – 100 g
Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii
Sposób przyrządzenia : Ciasto : Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Sos: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Farsz: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. Całość : Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone. Smacznego!