Pierogi z mięsem
Już tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta, wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem.
Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-)
Przepis na ok 50 pierogów
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody
Składniki na farsz:
800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka)
sól, pieprz, majeranek,
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pokrojona drobno świeża bazylia
3 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
1/2 kg cebuli
olej
Przygotowanie ciasta na pierogi:Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.
Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.
Sposób wykonania farszu mięsnego
Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było w całości za nużone we wrzątku, dodać marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i całość gotować pod przykryciem 1 godzinę 20 minut.
Cebulę drobno pokroić i dusić pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.
Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli z odrobiną oleju ze smażenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką.
Smacznego :-)
Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-)
Przepis na ok 50 pierogów
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
¾ szklanki wrzącej wody
¼ szklanki zimnej wody
Składniki na farsz:
800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka)
sól, pieprz, majeranek,
2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pokrojona drobno świeża bazylia
3 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
1/2 kg cebuli
olej
Przygotowanie ciasta na pierogi:Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej wody i ponownie wszystko wymieszać. Ciasto przykryć i pozostawić na 20 minut.
Gdy mąka z wodą trochę po leżakuje, dodać do niej 1 jajko i wszystko bardzo dokładnie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli ciasto będzie już gładkie i jednolite, należy je ponownie pozostawić pod przykryciem 30 minut.
Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką.
Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć.
Sposób wykonania farszu mięsnego
Mięso ugotować w takiej ilości wody aby było w całości za nużone we wrzątku, dodać marchew, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i całość gotować pod przykryciem 1 godzinę 20 minut.
Cebulę drobno pokroić i dusić pod przykryciem do momentu aż się zeszkli.
Ugotowane mięso wystudzić, a następnie zmielić dwukrotnie wraz z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli z odrobiną oleju ze smażenia, przyprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się i osoloną wodę.
Gotować po wypłynięciu gotować 3 minuty,. Podawać na gorąco z duszoną cebulką.
Smacznego :-)