Naleśniki z pieczarkami
Naleśniki z farszem pieczarkowym
Dzisiejszy wpis sponsoruje Rodzicielka. Jej przepij i Jej wykonanie. Dziękuję!
Co tu dużo pisać - są po prostu przesmaczne (nie, wcale się nie podlizuję ;)). Na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Świetnie również jako danie na wynos - na dłuższą podróż czy do pracy. Gorąco polecam. Znaczy polecamy!
Składniki na 10-12 naleśników
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Wszyskie składniki umieścić w misce i zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie smażyć na łyżeczce rozgrzanego oleju (co 3-4 naleśniki dolewać odrobinę) z obu stron.
Składniki na farsz:
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- pieprz, sól do smaku
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Natelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć lekko cebulkę, po czym dorzucić pieczarki. Całość smażyć ok. 20-25 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Ok. 5 minut przed zdjęciem z ognia, farsz doprawić pieprzem i solą.
Farsz rozmarować na naleśnikach i zwijać je w kopertę - tak mniej więcej kopertę :)
*** z takich naleśników można również przyrządzić krokiety - zawinięte naleśniki zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć z bułce tartej i usmażyć