Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z pieczarkami
Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z farszem pieczarkowym
Dzisiejszy wpis sponsoruje Rodzicielka. Jej przepij i Jej wykonanie. Dziękuję!
Co tu dużo pisać - są po prostu przesmaczne (nie, wcale się nie podlizuję ;)). Na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Świetnie również jako danie na wynos - na dłuższą podróż czy do pracy. Gorąco polecam. Znaczy polecamy!

Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 10-12 naleśników
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Wszyskie składniki umieścić w misce i zmiksować. Ciasto odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie smażyć na łyżeczce rozgrzanego oleju (co 3-4 naleśniki dolewać odrobinę) z obu stron.

Składniki na farsz:
  • ok. 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pieprz, sól do smaku

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Natelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć lekko cebulkę, po czym dorzucić pieczarki. Całość smażyć ok. 20-25 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Ok. 5 minut przed zdjęciem z ognia, farsz doprawić pieprzem i solą.
Farsz rozmarować na naleśnikach i zwijać je w kopertę - tak mniej więcej kopertę :)
*** z takich naleśników można również przyrządzić krokiety - zawinięte naleśniki zamoczyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć z bułce tartej i usmażyć

Zdjęcie - Naleśniki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów