Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym

Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym

Uwielbiam makaron podany w ten sposób! Klasyczne połączenie z klopsikami (duszonymi w sosie, więc bardzo delikatnymi!) i sosem pomidorowym jest naprawdę świetne.

Zdjęcie - Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Do podania używam dużej ilości świeżych ziół o włoskim rodowodzie: oregano i bazylii. Tworzą zestaw idealny!

Zdjęcie - Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(A sos jest podwójnie pomidorowy, bo przygotowany na bazie siekanych pomidorów i pesto z pomidorów suszonych.)

Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym

Agata, 22 maja 2013

Zdjęcie - Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i pesto, wymieszaj i dopraw do smaku.

Mięso wymieszaj z jajkiem, oregano, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku, uformuj kulki wielkości małej mandarynki. Ułóż na wierzchu gotującego się sosu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przez ten czas nie mieszaj dania, klopsiki nie mają być wymieszane z sosem.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na wierzchu ułóż sos i klopsiki. Posyp świeżymi ziołami.

Kategorie przepisów