Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym
Uwielbiam makaron podany w ten sposób! Klasyczne połączenie z klopsikami (duszonymi w sosie, więc bardzo delikatnymi!) i sosem pomidorowym jest naprawdę świetne.
To danie proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Do podania używam dużej ilości świeżych ziół o włoskim rodowodzie: oregano i bazylii. Tworzą zestaw idealny!
(A sos jest podwójnie pomidorowy, bo przygotowany na bazie siekanych pomidorów i pesto z pomidorów suszonych.)
Spaghetti z klopsikami i sosem podwójnie pomidorowym Składniki- makaron jajeczny - 250 g
- mięso mielone - 500 g (wołowo- wieprzowe)
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- pesto z pomidorów - 2 łyżki
- jajko - 1 szt
- oregano szuszone - 1 łyżeczka
- natka pietruszki - 3 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- świeże zioła - do podania
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i pesto, wymieszaj i dopraw do smaku.
Mięso wymieszaj z jajkiem, oregano, posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku, uformuj kulki wielkości małej mandarynki. Ułóż na wierzchu gotującego się sosu, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przez ten czas nie mieszaj dania, klopsiki nie mają być wymieszane z sosem.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na wierzchu ułóż sos i klopsiki. Posyp świeżymi ziołami.