Już dawno nie jadłam tego dania. Ostatni raz chyba z 15 lat temu u babci. Babcia potrafiła zbierać w lesie kanie a potem smażyła je obtoczone w jajku i bułce tartej albo mące. Wyglądały jak schabowe ale były dużo lepsze.
Do niedawna jeśli piekłam pizzę, to odbywało się to jedynie w weekendy, kiedy miałam dość czasu, aby przygotować ciasto parę godzin wcześniej. W pozostałe dni tygodnia było to nie do pomyślenia - czas na to nie pozwalał.Aż do momentu, kiedy odkryłam przepis na spód do pizzy przygotowywany nieco inaczej niż robiłam to do tej pory.
Bardzo lubię różne "wynalazki" kulinarne, rzadko coś powtarzam, chyba że dla gości i ciąglę wyszukuję nowe, ciekawe przepisy. Jednak w kwestii pizzy moje poszukiwania zakończyły się na tym przepisie. Nie szukam już innych bo ten jest najlepszy.
W ramach akcji Z widelcem po Azji proponuję dzisiaj śniadanie po japońsku. Akcja ta okazuje się dla mnie trudniejsza niż przewidywałam ponieważ kuchnia azjatycka zawiera wiele składników u mnie w domu niejadalnych lub ledwo tolerowanych.
Danie błyskawiczne i uniwersalne ponieważ super smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak też z ryżem, makaronem czy młodymi ziemniaczkami. Czyli co kto lubi…
Pierogi ruskie uwielbia moja córka.Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki..
Pizzerki są niewątpliwie hitem i będzie trzeba robić je częściej. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, można je wykorzystać jako osobny posiłek, czy przekąskę.
Lasagne to potrawa, którą bardzo lubimy, choć nie jadamy zbyt często. Farsz do tej zapiekanki może być różny. Nasza ulubiona to właśnie taka - z pomidorami i mięsem mielonym. Sos mięsno - pomidorowy doskonale komponuje się w niej z beszamelem i tworzą naprawdę pyszną całość.
Arbuzowa sałatka pojawiała się na coraz większej liczbie blogów. I pomyślałam, że skoro tak wiele osób zdecydowało się ją przygotować, a nawet prezentuje ją na swoich blogach to musi być w niej jakiś czar. Okazja do jej przygotowania wydawała się idealna- miły wieczór w towarzystwie znajomych.
Dziś była moja pierwsza przygoda z mięsem kurczaka marynowanym w maślance, muszę przyznać że mięso było tak soczyste i kruche że znikło w zastraszającym tempie z naszych talerzy.
... zrób Cordon Bleu!Brzmi egzotycznie? Wykwintnie? Nic podobnego :) Jeżeli macie już dość standardowego schabowego na niedzielny obiad, to ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu.(...) Wystarczy wam pierś z kurczaka, kawałek żółtego sera oraz szynka (ja do mojej wersji dodałam jeszcze pomidora). Wszystko tworzy pyszną całość. Na pewno zaskoczycie domowników :)
Tortille z chrupiącymi warzywami i wędzonym kurczakiem to świetna przekąska na zimno. Dobra zarówno na drugie śniadanie, lekki obiad albo na imprezę ;) Niebanalnej, intrygującej nuty smakowej dodaje aromatyczny chutney z mango.