Kurczak w orzechowej panierce
Dziś była moja pierwsza przygoda z mięsem kurczaka marynowanym w maślance, muszę przyznać że mięso było tak soczyste i kruche że znikło w zastraszającym tempie z naszych talerzy.
Wiem że będzie to jeden z moich ulubionych przepisów na pierś z kurczaka, mogłabym się rozpisywać w nieskończoność ale podkreślę wszystko tylko wielkim .. MNIAM.
Ja podałam kurczaka z sałatką z brukselki, pasowało to wszystko razem do siebie rewelacyjnie.
sałatka z brukselki
Kurczak w orzechowej panierce
- Pierś z kurczaka - 2 szt
- Maślanka - 2 szklanki
- Orzechy włoskie - 1 szklanka
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Olej - do smażenia
- Pieprz - do smaku
- Sól - do smaku
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i zbędnych kawałków, wkładamy pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
Wkładamy do naczynia zalewając maślanką tak aby były dokładnie zakryte a maślanka dostała się w każdy kąt, przykryte naczynie odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Orzechy prażymy chwilę na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, po uprażeniu mielimy w blenderze ( jeżeli nie mamy blendera można spróbować pokruszyć orzechy w moździerzu lub włożone w lnianą ściereczkę rozbić tłuczkiem ).
Patelnię rozgrzewamy na małym-średnim ogniu, wlewamy olej do smażenia tak aby całe dno było dokładnie nim przykryte.
Do miski wsypujemy tartą bułkę i mielone orzechy, piersi wyciągamy z maślanki i pozwalamy im odciec z nadmiaru płynu, panierujemy dokładnie i wkładamy na patelnię.
Smażymy 4-5 min z każdej strony aż nabiorą pięknego brązowego koloru ( musimy uważać żeby orzechy się nie przypaliły ).
Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i wykładamy na papierowe ręczniki abo odciekł nadmiar oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy.