Pizza mix
Bardzo lubię różne "wynalazki" kulinarne, rzadko coś powtarzam, chyba że dla gości i ciąglę wyszukuję nowe, ciekawe przepisy. Jednak w kwestii pizzy moje poszukiwania zakończyły się na tym przepisie. Nie szukam już innych bo ten jest najlepszy. Ciasto zawsze robię takie samo, zmieniam tylko dodatki. Moja ulubiona pizza zawiera kurczaka i papryką lubię także tzw. hawajską oraz z boczkiem i ogórkiem czyli taką prostą wiejską. Dzisiaj, w Międzynarodowym Dniu Pizzy postanowiłam pokazać właśnie te trzy, które u mnie w domu goszczą najczęściej. Nie wiem ile, w nich jest prawdziwej pizzy i co by na to powiedzieli rodowici Włosi, jednak nam bardzo smakują. Moje pizze oczywiście dołączam do akcji Nette.
Składniki na 1 spód do pizzy:
Ja zawsze mnożę składniki, żeby uzyskać 2 lub 3 blaty.
- 10 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej mąki, dodać oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy i obłożyć ulubionymi dodatkami. Piec 20 minut, dodać ser i jeszcze piec 10 minut.
Pizza z kurczakiem i papryką:
- pół usmażonej piersi kurczaka z dodatkiem przyprawy do gyrosa
- 20 dag usmażonych pieczarek
- pół papryki
- ser żółty według uznania
- bazylia
- sos pomidorowy lub ketchup
Pizza tzw. hawajska
- pół puszki ananasa
- pół piersi z kurczaka usmażonej z dodatkiem przyprawy do gyrosa
- 1 kulka mozzarelli
- bazylia
- sos pomidorowy lub ketchup
Pizza tzw. wiejska
- pieczarki usmażone
- boczek
- ogórek kiszony
- bazylia
- ser żółty
- sos pomidorowy lub ketchup
Smacznego:)