Moja propozycja, która sprawdza się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci to nuggetsy z kurczaka lub indyka. Smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie!
Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Kluseczki przepyszne i najdelikatniejsze ze wszystkich kluseczek. Robione dla dzieci, ale podjadane przez rodziców :) Oprócz tego mega szybkie do zrobienia. Można je podać na podwieczorek albo na kolację.
zaczęło się totalnie spontanicznie, według tego, co przyszło mi do głowy, a efekt – bomba (ten farsz, ten farsz!).Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.
Rodzaj włoskiego tortellini typu pasta fresca, który totalnie mnie zachwycił – doskonałym smakiem i wyglądem. Podałam go w klasycznej włoskiej wersji „3 x P” czyli panna, piselli, prosciutto. Szynka, groszek i śmietana – poezja na talerzu…
Kugiel po polsku to zapiekanka przygotowywana w dużych garnkach lub kociołkach. Jego podstawowe składniki to żeberka i golonka w kawałkach, nieco większych jak na gulasz i ziemniaki.
To danie jednogarnkowe z kurczakiem i warzywami zapiekanymi w cieście jest stosunkowo mało popularne w Polsce, natomiast szeroką popularnością cieszy się na Wyspach Brytyjskich. Nie każdemu może odpowiadać połączenie mięsa i warzyw z ciastem, niemniej w ten sposób zapieczone mają swój specyficzny smak, a danie wygląda dość efektownie.
Szybka i prost zapiekanka, którą można podać jako zakąskę w małych kokilkach albo danie główne. Przygotowanie wszystkiego nie zajmie więcej niż 25minut plus pieczenie.
Szczerze polecam, gdyż ta zapiekana jest bardzo smaczna i nieco odmienna od tradycyjnej zapiekanki.
Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. (...) Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu.