SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM


Sola jest chudą rybą atlantycką.Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez.
Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.Zacznijmy od sosu.
W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku.

Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny.

W garnku rozmroziłam szpinak.Osobiście wolę i najlepsze są świeże liście szpinaku...ale mamy marzec więc pozostał mi mrożony.

Dodałam do niego starte ząbki czosnku,sól,pieprz i śmietanę.
Obrałam ziemniaki.Pokroiłam je na ćwiartki i wyłożyłam na blachę do pieczenia.Posypałam majerankiem,tymiankiem,oregano,czerwoną papryką i granulowanym czosnkiem.Polałam oliwą i wstawiłam do piekarnika.Piekłam je około 40 minut w temperaturze 220 stopni.

Filety z soli posoliłam,posypałam kolorowym pieprzem i skropiłam cytryną.

Usmażyłam je na niewielkiej ilości oleju.


Upieczone ziemniaki wyjęłam z piekarnika.

Solę podałam na szpinaku,polaną sosem koperkowym i pieczonymi ziemniakami.
Można ją posypać prażonymi płatkami migdałów.Smacznego!
