Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach

Przepis akurat na zakończenie Korzennego Tygodnia u Ptasi :) zaczęło się totalnie spontanicznie, według tego, co przyszło mi do głowy, a efekt – bomba (ten farsz, ten farsz!).
Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.

Wnioski:
1) w wersji smażonej najlepsze są jedzone od razu po przygotowaniu. Świetnie nadają się na obiad.
2) pieczone, według mnie, zyskują po czasie. Z powodzeniem można je odgrzewać w mikrofalówce nawet następnego dnia. Nadają się bardziej jako ciepła przekąska. Super sprawdzą się na imprezie. Upieczone ciasto jest twardsze niż smażone, ale również smaczne no i... mniej kaloryczne ;)

Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

AROMATYCZNE PIEROŻKI MIĘSNE W DWÓCH WERSJACH
ciasto:
500 g mąki,
ok. 1 niepełna szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oliwy
farsz:
450-500g dowolnego mięsa z rosołu,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łodyga selera naciowego,
pół łyżeczki ziaren kolendry,
pół łyżeczki ziaren kardamonu,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka świeżo startego imbiru,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotować farsz: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie drobno pokrojony seler oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w dość drobne słupki i smażyć jeszcze przez chwilę (ale nie za długo, warzywa nie mogą się rozciapać). Mięso przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać i dodać do warzyw. W moździerzu rozetrzeć kolendrę i kardamon, dodać cynamon i paprykę w proszku i taką mieszankę wsypać do farszu razem z imbirem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy, a jeśli farsz będzie zbyt suchy, koncentrat rozrobić w odpowiedniej ilości rosołu. Wszystko starannie wymieszać. Farsz powinien mieć dość zwartą konsystencję.

Przygotować ciasto: Na stolnicy zagnieść mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i oliwą i wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć miską i odstawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". Rozwałkować, wycinać kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, łączyć brzegi i sklejać trójkątne pierogi. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Druga wersja: Pierogi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolną przyprawą. Pieczemy przez 20-25 minut w 250 stopniach.


Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Tarta z borówkami i bezą
4

Tarta z borówkami i bezą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
3

Ciasto z kremem cytrynowym i k…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruche ciasto z budyniem, borówkami i bezą
1

Kruche ciasto z budyniem, boró…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Spaghetti z brokułami w sosie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Czekoladowy tort z jeżynami
1

Czekoladowy tort z jeżynami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy