Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach

Przepis akurat na zakończenie Korzennego Tygodnia u Ptasi :) zaczęło się totalnie spontanicznie, według tego, co przyszło mi do głowy, a efekt – bomba (ten farsz, ten farsz!).
Nie mogąc się zdecydować, czy usmażyć te pierogi, czy też je upiec, zrobiłam i takie, i takie.

Wnioski:
1) w wersji smażonej najlepsze są jedzone od razu po przygotowaniu. Świetnie nadają się na obiad.
2) pieczone, według mnie, zyskują po czasie. Z powodzeniem można je odgrzewać w mikrofalówce nawet następnego dnia. Nadają się bardziej jako ciepła przekąska. Super sprawdzą się na imprezie. Upieczone ciasto jest twardsze niż smażone, ale również smaczne no i... mniej kaloryczne ;)

Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

AROMATYCZNE PIEROŻKI MIĘSNE W DWÓCH WERSJACH
ciasto:
500 g mąki,
ok. 1 niepełna szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oliwy
farsz:
450-500g dowolnego mięsa z rosołu,
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łodyga selera naciowego,
pół łyżeczki ziaren kolendry,
pół łyżeczki ziaren kardamonu,
pół łyżeczki cynamonu,
łyżeczka świeżo startego imbiru,
łyżeczka ostrej papryki w proszku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotować farsz: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie drobno pokrojony seler oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w dość drobne słupki i smażyć jeszcze przez chwilę (ale nie za długo, warzywa nie mogą się rozciapać). Mięso przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać i dodać do warzyw. W moździerzu rozetrzeć kolendrę i kardamon, dodać cynamon i paprykę w proszku i taką mieszankę wsypać do farszu razem z imbirem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy, a jeśli farsz będzie zbyt suchy, koncentrat rozrobić w odpowiedniej ilości rosołu. Wszystko starannie wymieszać. Farsz powinien mieć dość zwartą konsystencję.

Przygotować ciasto: Na stolnicy zagnieść mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i oliwą i wyrobić elastyczne ciasto. Nakryć miską i odstawić na 15 minut, żeby "odpoczęło". Rozwałkować, wycinać kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżkę farszu, łączyć brzegi i sklejać trójkątne pierogi. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Druga wersja: Pierogi układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy olejem za pomocą pędzelka i posypujemy dowolną przyprawą. Pieczemy przez 20-25 minut w 250 stopniach.


Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Aromatyczne pierożki mięsne w dwóch wersjach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chałka na zakwasie z wanilią i czarnym sezamem. Styczniowa Piekarnia!

Chałka na zakwasie z wanilią i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zdrowe kulki rafaello z kaszy jaglanej

Zdrowe kulki rafaello z kaszy…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto aniołek

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Ciasto makowo - kokosowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Ciasto makowo - kokosowe z kre…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto śnieżny puch bez pieczenia + film

Ciasto śnieżny puch bez piecze…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pigwówka
1

Pigwówka

aronia aronia
Wiem co jem

Dobra sałatka na imprezy
1

Dobra sałatka na imprezy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

Najlepsze brioche do burgerów…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj