Tortellinii z szynką i groszkiem w sosie śmietanowym
Rodzaj włoskiego tortellini typu pasta fresca, który totalnie mnie zachwycił – doskonałym smakiem i wyglądem. Podałam go w klasycznej włoskiej wersji „3 x P” czyli panna, piselli, prosciutto. Szynka, groszek i śmietana – poezja na talerzu…
SKŁADNIKI:
250 g tortellini z mięsem -
ok. 120 g szynki drobiowej
ok. 120 g zielonego, konserwowego groszku
ok. 150 ml śmietanki 30%
sól i świeżo zmielony pieprz
Tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie na mocno al dente – musi być lekko twardawy, bo będzie się jeszcze gotował chwilę w śmietanie. Odcedź.
Szynkę pokrój w kosteczkę.( Ja użyłam szynki w plastrach, bo taką akurat miałam w lodówce). Groszek także odcedź z zalewy.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć szynkę i lekko podsmaż, po chwili dodaj groszek, podgotowane tortellini i zalej śmietanką.
Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie posól.
Podawaj natychmiast.
SMACZNEGO