- Składniki:
-
-
- mąka pszenna - 300 g
-
- duże jajko - 1 szt
-
- mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
-
- cebula - 2 szt
-
- czosnek - 2 ząbki
-
- zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
-
- pieprz - 1 łyżeczka
-
- oliwa z oliwek
-
- woda
-
Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem.
( można spotkac również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ).
Ich jedzenie to prawdziwa sztuka!
Bierzemy w palce, za „ogonek”.
A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p).
Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu.
( Ja oczywiście pożeram razem z ogonkami
)
Ponoc oryginalne gruzińskie chinkali mają po 19 zakładek!
Jak Ktoś ma ochotę się bawic w liczenie , to śmiało!
Sposób przyrządzenia:
Farsz:
Wkładamy mięso do garnka.
Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę .
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie razem wyrabiamy.
Ciasto:
Jajka ubijamy.
Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy.
Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy.
Wyrabiamy ciasto
( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody).
Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne!
Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy.
Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi.
Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm.
Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki”
Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło.
W dużym garnku gotujemy wodę z solą.
Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając.
Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem!
Smacznego!