Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

  • Składniki:
  • - mąka pszenna - 300 g
  • - duże jajko - 1 szt
  • - mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • - cebula - 2 szt
  • - czosnek - 2 ząbki
  • - zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • - pieprz - 1 łyżeczka
  • - oliwa z oliwek
  • - woda


Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkac również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, za „ogonek”. A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p). Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu. ( Ja oczywiście pożeram razem z ogonkami :D ) Ponoc oryginalne gruzińskie chinkali mają po 19 zakładek! Jak Ktoś ma ochotę się bawic w liczenie , to śmiało! ;)


Zdjęcie - Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób przyrządzenia: Farsz: Wkładamy mięso do garnka. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę . Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie razem wyrabiamy. Ciasto: Jajka ubijamy. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne! Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki” Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem! Zdjęcie - Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Kasza owsiana zapiekana z jesi…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z rydzami i niepaloną kaszą gryczaną. Fragment

Pierogi z rydzami i niepaloną…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Puree z dyni
1

Puree z dyni

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy