Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem

  • Składniki:
  • - mąka pszenna - 300 g
  • - duże jajko - 1 szt
  • - mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
  • - cebula - 2 szt
  • - czosnek - 2 ząbki
  • - zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
  • - pieprz - 1 łyżeczka
  • - oliwa z oliwek
  • - woda


Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkac również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, za „ogonek”. A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się nim :p). Następnie zjadamy chinkali, zostawiając jednak ogonek na talerzu. ( Ja oczywiście pożeram razem z ogonkami :D ) Ponoc oryginalne gruzińskie chinkali mają po 19 zakładek! Jak Ktoś ma ochotę się bawic w liczenie , to śmiało! ;)


Zdjęcie - Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sposób przyrządzenia: Farsz: Wkładamy mięso do garnka. Dodajemy odrobinę wody , posiekaną drobniutko cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną zieleninę . Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie razem wyrabiamy. Ciasto: Jajka ubijamy. Dodajemy odrobinę letniej ( nie gorącej! ) wody , szczyptę soli i odrobinę oliwy. Stopniowo wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy. Wyrabiamy ciasto ( jeśli potrzebuje dodajemy jeszcze trochę wody). Ciasto musi byc elastyczne , jednak nie wilgotne! Rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką wycinamy krążki jak na pierogi. Każdy krążek cieniutko rozwałkowujemy , tak by wyszły nam placuszki o śrdenicy ok.13-15 cm. Na każdy z nich nakładamy łyżkę mięsnego farszu i dokładnie zaklejamy, tworząc „fałdki/zakładki” Końcówkę lekko zakręcamy , by ciasto dobrze się skleiło. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Wrzucamy chinkali do gotującej się wody i gotujemy około 15-20 minut (po wypłynięciu czekamy ze 2-3 minuty), co jakiś czas mieszając. Podajemy gorące posypane grubo zmielonym pieprzem! Zdjęcie - Chinkali – gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki z wiśniami
1

Placuszki z wiśniami

figmara figmara
figowe smaki

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie jagodzianki z kruszonką
1

Wegańskie jagodzianki z kruszo…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy