Dziś przedstawiam kolejny przepis na szybkie danie obiadowe w zapracowanym tygodniu. Tym razem proponuję makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem – wódką. Nie martwcie się, cały alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostaje jedynie fajny posmak, który doskonale komponuje się z sosem pomidorowym i pozostałymi składnikami
Udka kurczaka marynowane w jogurcie wymieszanym z aromatycznymi, indyjskimi przyprawami, następnie upieczony w piekarniku i podany z ryżem lub chlebkiem naan – pycha! Wychodzą niesamowicie soczyste i aromatyczne.
Kurczak czkmeruli nie jest tak popularną gruzińską potrawą jak chaczapuri czy chinkali, ale będąc w Gruzji, widywałam go czasem w restauracyjnych kartach dań. Niestety jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji go spróbować. Trochę szkoda, jednak nic straconego – przepis nie jest trudny, więc można zrobić go samemu w domu.
Klopsiki mielone gotowane są bardzo lubiane przez małe brzdące, które mają już kilka ząbków i zaczynają jeść stały pokarm. Ta wersja jest pozbawiona wszelkich przypraw o zdecydowanym smaku i zapachu oraz ciężkostrawnej cebuli. Nie tylko maluchy, ale również starsze dzieci i dorośli dochodzący do siebie np. po grypie żołądkowej chętnie zjedzą taki lekki obiadek.
Cebula dodana do potraw nadaje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Dzisiaj zrobiłam gulasz z szalotką, potrawa bardzo pożywna i smaczna. Bardzo polecam jako samodzielne danie, lub jako dodatek do kasz :-)
Te roladki są soczyste, mięciutkie przez długie duszenie i są naprawdę przepyszne!!! Nadają się zarówno na świąteczny obiad, jak i na szybki obiad w tygodniu, ponieważ łatwo można je podgrzewać. Karkówka świetnie się nadaje do długiego duszenia. Nie wysusza się i nie traci smaku.
Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!