Gulasz wieprzowy z dynią
Sezon dyniowy jest u mnie w tym roku wyjątkowo obfity.Sama się dziwię ile już zrobiłam a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj proponuję pyszne danie jednogarnkowe. Pikantne, rozgrzewające i bardzo sycące. Doskonale pasuje do chleba ale ja podałam z kluskami kładzionymi.
Składniki:
- 400 g wieprzowiny
- 300 g dyni
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- ok. 10 pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, mielona czerwona papryka
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka mąki
Wieprzowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, przesmażyć chwilę. Dodać cebulę, czosnek, mieloną paprykę i kminek. Przemieszać. Wlać ok. 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godź. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, dynię i papryki oraz passatę pomidorową. Dusić wszystko razem ok. 10-15 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem lub z kładzionymi kluskami.
Smacznego:)