Makaron z wieprzowiną, groszkiem cukrowym i warzywami
To, że kocham wszelkie kombinacje makaronowe i mogłabym jadać kluchy każdego dnia, to już pewnie dobrze wiecie.
Poza klasycznym bolognese czy carbonarą, ukochałam sobie metodę stir fry i pichcę w ten sposób namiętnie przynajmniej raz w tygodniu;)
Dzisiaj, co prawda, nie użyłam chińskiego makaronu, sięgnęłam po zwykłe, pszenne tagliatelle.
To jednak zupełnie nie wpłynęło na smak całości, bo makaron wyszedł naprawdę boski! Kocham połączenie, soczystego, dobrze przyprawionego mięsa, z dużą ilością chrupiących warzyw i słodkim groszkiem cukrowym.
Ideał smaku!
Składniki:
Mięso:
- 250g wieprzowiny ( u mnie łopatka, ale może być karkówka, albo schab)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Makaron:
- 250g makaronu tagliatelle
- 250g groszku cukrowego
- kilka różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- biały kawałek pora
- 4-5 liści kapusty pekińskiej
- 0.4 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 0.4 pęczka pietruszki
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- ok. 3-4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek słodkiego sosu chili
- 2-3 łyżki oleju sezamowego do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, doprawić i mocno podsmażyć.
Czosnek i papryczkę chili posiekać, imbir zetrzeć.
Czosnek, papryczkę i imbir podsmażyć na rozgrzanym oleju sezamowym.
Dodać pokrojoną paprykę, różyczki brokuła, pokrojoną w słupki marchewkę i groszek cukrowy.
Doprawić sosem sojowym i sosem chili.
Warzywa smażyć na dużym ogniu kilka minut.
Podsmażone warzywa wymieszać z mięsem i ugotowanym makaronem.
Całość trzymać na ogniu jeszcze ok. 2 minuty.