Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami

Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami

Zdjęcie - Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te roladki są soczyste, mięciutkie przez długie duszenie i są naprawdę przepyszne!!! Nadają się zarówno na świąteczny obiad, jak i na szybki obiad w tygodniu, ponieważ łatwo można je podgrzewać. Karkówka świetnie się nadaje do długiego duszenia. Nie wysusza się i nie traci smaku. Co do farszu grzybowego - nie martwmy się, jeśli go trochę zostanie, bo resztę tego farszu dokłada się do sosu. Zapraszam na pyszny obiad! :)

Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami 8-10 sztuk
1 kg chudej karkówki,  2 cebule,  350 g pieczarek, 10 kawałków szynki (np. półplasterki), 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki wody, 2 szkl. bulionu z kury, 1 listek laurowy, sól, pieprz, kilka łyżek oleju do smażenia, wykałaczki do spięcia roladek

Farsz: Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jedną cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Dołożyć pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Całość posypać bułką tartą, dwoma łyżkami wody i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Mięso: Karkówkę podzielić na 8-10 plastrów (w zależności od kształtu karkówki) i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek szynki i 1 łyżkę farszu grzybowego. Gdy zostanie trochę farszu, dołożymy go później do sosu. Plastry karkówki z nadzieniem zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i usmażyć roladki z każdej strony na rumiano. Roladki przełożyć do brytfanki z pokrywką. Na patelni po mięsie przysmażyć drugą cebulę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć ją do brytfanki z mięsem. Na patelnię po cebuli wlać bulion i podgrzewać, aż cały smak z patelni zmiesza się z bulionem. Wlać zawartość patelni do brytfanki, dołożyć listek laurowy, resztę farszu grzybowego (jeśli nam został) i ewentualnie dosolić. Przykryć pokrywką i dusić 50-60 min. na małym ogniu. Roladki podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.


Zdjęcie - Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów