Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką

Dziś przedstawiam kolejny przepis na szybkie danie obiadowe w zapracowanym tygodniu. Tym razem proponuję makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem – wódką. Nie martwcie się, cały alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostaje jedynie fajny posmak, który doskonale komponuje się z sosem pomidorowym i pozostałymi składnikami. Jeżeli nie przepadasz za kiełbasą, zamień ją swobodnie na kurczaka, czy mięso mielone, dokładnie tak samo można z warzywami. Można tutaj poeksperymentować do woli. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką

(6 porcji)

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 2-3 garście świeżych liści szpinaku
  • 1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry
  • 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)
  • spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.
  3. Teraz wlej wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj śmietankę, szpinak, bazylię i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj  i doprowadź do wrzenia.
  4. Wmieszaj ugotowany wcześniej makaron, i jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Posyp dużą ilością mozzarelli, ewentualnie listkami bazylii i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 1-2 tablespoons vegetable oil
  • 1 onion, chopped
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 2 x 400 g can diced tomatoes
  • 1/3 cup vodka
  • 1/2 cup heavy cream
  • 2-3 handfuls fresh baby spinach leaves
  • 1 handful fresh basil leaves, chopped
  • 400 g sausages, sliced into bite-sized pieces
  • 400 g pasta (whatever kind you like), cooked according to package directions (reserve 1/2 cup pasta water)
  • grated mozzarella

Preparation:

  1. In a large pan over medium heat, heat oil, add the onion, and cook, stirring occasionally, until softened and translucent, about 5 minutes.
  2. Add the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds and add sliced mushrooms, cook for another 3-4 minutes. Next stir in the tomatoes and cook until heated through, about 3-4 minutes.
  3. Add in the vodka, and cook, stirring the sauce occasionally, for about 5 minutes. Add in the cream, spinach and basil leaves, and cooked sausage, stirring to thoroughly combine.
  4. Add the cooked pasta to the sauce,  mixing to toss the pasta with sauce.  Add in some of the pasta water if necessary.
  5. Top the pasta with the mozzarella and additional basil leaves and serve immediately.

Enjoy!

Kategorie przepisów