Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką
Dziś przedstawiam kolejny przepis na szybkie danie obiadowe w zapracowanym tygodniu. Tym razem proponuję makaron z kiełbasą, pieczarkami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym z dosyć zaskakującym składnikiem – wódką. Nie martwcie się, cały alkohol odparuje w trakcie gotowania, zostaje jedynie fajny posmak, który doskonale komponuje się z sosem pomidorowym i pozostałymi składnikami. Jeżeli nie przepadasz za kiełbasą, zamień ją swobodnie na kurczaka, czy mięso mielone, dokładnie tak samo można z warzywami. Można tutaj poeksperymentować do woli. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką
(6 porcji)
Składniki:
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
- 1/3 szklanki wódki
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 2-3 garście świeżych liści szpinaku
- 1 garść świeżych liści bazylii, posiekanych
- 400 g kiełbasy, pokrojonej na grubsze plastry
- 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania)
- spora garść startej mozzarelli ( lub więcej jeśli lubisz)
Przygotowanie:
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, około 5 minut.
- Dodaj czosnek, smaż przez 30 sekund, po czym dodaj pieczarki i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj przez około 3-4 minuty.
- Teraz wlej wódkę, gotuj mieszając przez około 5 minut, po czym dodaj śmietankę, szpinak, bazylię i kiełbasę. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Wmieszaj ugotowany wcześniej makaron, i jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu. Całość podgrzej jeszcze przez chwilę, i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Posyp dużą ilością mozzarelli, ewentualnie listkami bazylii i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce
(6 servings)
Ingredients:
- 1-2 tablespoons vegetable oil
- 1 onion, chopped
- 200 g mushrooms, sliced
- 3 cloves garlic, minced
- 2 x 400 g can diced tomatoes
- 1/3 cup vodka
- 1/2 cup heavy cream
- 2-3 handfuls fresh baby spinach leaves
- 1 handful fresh basil leaves, chopped
- 400 g sausages, sliced into bite-sized pieces
- 400 g pasta (whatever kind you like), cooked according to package directions (reserve 1/2 cup pasta water)
- grated mozzarella
Preparation:
- In a large pan over medium heat, heat oil, add the onion, and cook, stirring occasionally, until softened and translucent, about 5 minutes.
- Add the garlic and cook until fragrant, about 30 seconds and add sliced mushrooms, cook for another 3-4 minutes. Next stir in the tomatoes and cook until heated through, about 3-4 minutes.
- Add in the vodka, and cook, stirring the sauce occasionally, for about 5 minutes. Add in the cream, spinach and basil leaves, and cooked sausage, stirring to thoroughly combine.
- Add the cooked pasta to the sauce, mixing to toss the pasta with sauce. Add in some of the pasta water if necessary.
- Top the pasta with the mozzarella and additional basil leaves and serve immediately.
Enjoy!