Placek lotaryński - Quiche lorraine
Przepis na szybki i prosty obiad. Po obejrzeniu odcinka Rachel Khoo, gdzie robiła quiche lorraine, wiedziałam, że muszę też go zrobić. Udało mi się kupić wspaniały boczek wędzony, a więc jest quiche - prawdziwa jego wersja, z trzech składników - boczek wędzony, jajka i kremówka. Był obiad i śniadanie - na zimno. W ciepłym placku lotaryńskim (jak brzmi jego polska nazwa) nadzienie jest bardzo delikatne i aksamitne, a w zimnym - zwarte. Zupełnie inne. Jednak obie wersje warte przetestowania! Do tego przygotowałam prostą surówkę z kapusty pekińskiej. Przepis - na końcu wpisu.
Placek lotaryński - Quiche lorraine forma do tart 25 cm
Ciasto:
90 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
180 g mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
150 g boczku wędzonego najwyższej jakości
4 jajka,
2 żółtka
300 g śmietany 36% (dałam 30%)
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej na całą noc. Wyjąć 30 minut przed wałkowaniem, aby nie było zbyt twarde. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Dno i boki. Ciasto posmarować białkiem, aby nie rozmokło pod wpływem nadzienia i ponownie włożyć do lodówki do schłodzenia. 30 minut moim zdaniem wystarczy.
Nadzienie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na chrupko. Odłożyć na papierowy ręcznik. Jajka wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać boczek. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie jajeczne wylać na schłodzony spód i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40 min. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut przed krojeniem. Podawać z surówką. Np. taką:
Surówka z kapusty pekińskiej, pora i jabłka
pół kapusty pekińskiej
biała część pora
pół jabłka
trochę soku z cytryny
natka pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Kapustę drobno pokroić, pora pokroić w cienkie plasterki, a jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Od razu skropić je sokiem z cytryny. Dodać resztę składników i wymieszać.