Gulasz wieprzowy z szalotką
Bardzo lubię i cenię cebulę w kuchni, to warzywo zawsze jest w mojej spiżarce. Cebula to potężny i niezwykle skuteczny antybiotyk, warto o tym wspomnieć o tej porze roku. Najłagodniejszy smak ma cebulka czerwona i szalotka i te świetnie sprawdzą się na kanapkach i w sałatkach. Cebula dodana do potraw nadaje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Dzisiaj zrobiłam gulasz z szalotką, potrawa bardzo pożywna i smaczna. Bardzo polecam jako samodzielne danie, lub jako dodatek do kasz :-)
Składniki
- 70 dkg. łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 10 szalotek
- 10 dkg pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- po pół łyżeczki majeranku i tymianku
- łyżka posiekanej dymki
- sól i pieprz
- olej do smażenia