Gulasz wieprzowy z szalotką

Gulasz wieprzowy z szalotką
Bardzo lubię i cenię cebulę w kuchni, to warzywo zawsze jest w mojej spiżarce. Cebula to potężny i niezwykle skuteczny antybiotyk, warto o tym wspomnieć o tej porze roku. Najłagodniejszy smak ma cebulka czerwona i szalotka i te świetnie sprawdzą się na kanapkach i w sałatkach. Cebula dodana do potraw nadaje im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Dzisiaj zrobiłam gulasz z szalotką, potrawa bardzo pożywna i smaczna. Bardzo polecam jako samodzielne danie, lub jako dodatek do kasz :-)

Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 70 dkg. łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 10 szalotek
  • 10 dkg pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki majeranku i tymianku
  • łyżka posiekanej dymki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Mięso posypuję mąką, daję na gorący olej i smażę, mieszając do czasu, aż się zrumieni. Mięso przekładam do większego rondla, dolewam wino ( mięso powinno być przykryte ) w razie potrzeby dolewam wody, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem do miękkości. Na patelnię, na której smażyłam mięso daję niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz daję czosnek i szalotkę, kiedy cebulka lekko się zeszkli, dodaję pieczarki, całość krótko przesmażam. Pieczarki, cebulkę i koncentrat pomidorowy dodaję do mięsa, wszystko gotuję jeszcze 5 min, doprawiam do smaku. Gulasz można podawać z kaszą lub jako samodzielne danie. Smacznego :-)

Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gulasz wieprzowy z szalotką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów