Ziołowo – jogurtowe roladki drobiowe
Drobiowe roladki w wersji pieczonej to nasz niedzielny obiad. Delikatne, soczyste i aromatyczne. Ach, jakie to było pyszne. Polecam:)
Składniki:
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos: 1/2 szklanki jogurtu wymieszać z łyżka musztardy i szczypiorkiem.
- 3 łyżki miękkiego masła
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz
Kurczak:
Piersi rozbić, (jeśli są duże to przeciąć wzdłuż) oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i pietruszką. Każdą pierś posmarować masłem i ściśle zwinąć.
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki startego sera parmezan
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
W osobnej misce wymieszać 1/3 szklanki jogurtu z łyżeczką musztardy. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Roladki najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, a potem obtoczyć w parmezanowej bułce. Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oliwy(łyżeczka lub dwie). Ułożyć roladki,a wierzch skropić 2 łyżkami masła. Piec w 200 *C przez około 30 minut .
Smacznego!