Klopsiki gotowane w sosie koperkowym. Dla dzieci.
Klopsiki mielone gotowane są bardzo lubiane przez małe brzdące, które mają już kilka ząbków i zaczynają jeść stały pokarm. Ta wersja jest pozbawiona wszelkich przypraw o zdecydowanym smaku i zapachu oraz ciężkostrawnej cebuli. Nie tylko maluchy, ale również starsze dzieci i dorośli dochodzący do siebie np. po grypie żołądkowej chętnie zjedzą taki lekki obiadek. A i bez okazji warto czasami pokusić się o przekąszenie czegoś lekkiego, ale pożywnego.
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym. Dla dzieci. około 15 sztuk
Wywar / sos: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora (biała część), 400 ml wody, 1 listek laurowy, 5 ziaren pieprzu, sól, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżeczka mąki,
Klopsiki 600 g mięsa mielonego z indyka, 1 jajko, 1 łyżka kaszy manny, sól, pieprz
Wywar: Zaczynamy od wywaru. Marchewkę i pietruszkę obieramy i z porem wkładamy do garnka, dorzucamy liść laurowy i ziarna pieprzu, sól (około 0,5 łyżeczki, później można ewentualnie dosolić) i wlewamy wodę. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 20 minut. W czasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy klopsiki.
Klopsiki: mięso włożyć do miski, wymieszać z kaszą manną, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować klopsiki średnicy około 4 cm. Wywar przecedzić, ponownie zagotować i włożyć klopsiki. Gotować 20 minut na małym ogniu. Sos zagęścić mąką, zagotować. Zdjąć z palnika i wymieszać z koperkiem.
Podawać z ryżem.