Uwielbiam kotlety, schabowe w przeróżnych panierkach, z kurczaka, mielone, z buraków i ziemniaków, selera, z płatków owsianych, ryżowe, wszystkie, a z kaszy manny, mmm...
Rzadko robię zapiekanki ryżowe ale po tym jak zachwyciła mnie ta z kurczakiem w gyrosie dzisiaj zrobiłam zapiekankę z sosem bolońskim. Sos miałam gotowy więc wykonanie całego dania nie zajęło mi zbyt wiele czasu a obiad wyszedł bardzo smaczny. Polecam:)
Czasami mamy bardzo mało czasu, czy energii na przygotowanie ciepłego posiłku. I to danie jest świetnym sposobem, by sobie w takiej sytuacji poradzić. Robi się je błyskawicznie i w niezwykle prosty sposób. Najdłużej trwa czekanie na to, aż się upiecze.
Chrupiąca skórka tarty i mokre nadzienie z delikatnym posmakiem cukinii oraz wyraźnym smaczkiem fety. Podawać jako przekąskę na ciepło czy zimno. Mi zastąpiła śniadanie i kolacje :-) polecam
Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...
Na Lubelszczyźnie jeden z bardziej popularnych smaków to połączenie kaszy gryczanej z białym serem. Ja dzisiaj proponuję pyszne kolteciki panierowane w płatkach owsianych. Kotlety te można jeść samodzielnie ale w duecie z sosem np. pieczarkowym lub mięsem może wyjść fantastyczny obiad. Polecam robić małe kotleciki, im mniejsze tym lepsze bo chrupiąca i rumiana panierka z płatków owsianych smakuje wspaniale:)
Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki i nie macie pomysłu co z nimi zrobić proponuję smaczne i łatwe danie. Pomysł pochodzi z książki 365 obiadów na polskim stole i jest naprawde trafiony.
Porkolt to węgierskie danie z wieprzowiny ale znalazłam wersję z kurczakiem, co bardziej mi odpowiada. Danie wyszło przepyszne, mięciutki i aromatyczny kurczak z kluskami, których się trochę obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie.
Nie wiem skąd pochodzi ten przepis, ale jadłam to danie u znajomych. Ponoć tak w Etiopii podaje się soczewicę. Jeśli tak smakowała miska soczewicy, za którą Ezaw sprzedał swoje pierworództwo, to ja się mu nie dziwię.
Zielone? A tak. Zielone. No i trochę jasne. Takie ciapate. A wszystko za sprawą szpinaku i indyka. Zdrowe, dietetyczne, kolorowe, smaczne. Takie kotleciki podane z warzywami przyrządzonymi na parze będą stanowić świetny, niskokaloryczny i sycący na długo posiłek. Wszystko to osiągnięte przy niewielkim wysiłku. Zapraszam na shrekowe kotlety :)
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu.
Mmm... Mówię Wam - poezja. Całość rewelacyjnie ze sobą współgra, bazylia i tymianek podkreślają smak słodkich pomidorków, a delikatna masa spaja wszystko w obiad niemal idealny