Tarta z cukinii i sera feta
Chrupiąca skórka tarty i mokre nadzienie z delikatnym posmakiem cukinii oraz wyraźnym smaczkiem fety. Podawać jako przekąskę na ciepło czy zimno. Mi zastąpiła śniadanie i kolacje :-) polecam
Forma do tarty 28 cm
275 g ciasta francuskiego
2 małe cukinie
270 g sera feta
4 jajka
10 g bazylii suszonej
Cukinię pokroić na plasterki posypać bazylią i polać octem balsamicznym - odstawić. W drugiej misce rozbełtać jaka , a fetę pokruszyć na talerzyk. Formę wysmarować masłem wyłożyć ciastem francuskim a brzegi zawinąć do środka po nakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 5 minut. Następnie wyjąć, ułożyć plasterki cukinii na to posypać ser feta i zalać jajkami. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut do zrumienienia się brzegów.
Smacznego