Zapiekanka ryżowa z sosem bolońskim
Rzadko robię zapiekanki ryżowe ale po tym jak zachwyciła mnie ta z kurczakiem w gyrosie dzisiaj zrobiłam zapiekankę z sosem bolońskim. Sos miałam gotowy więc wykonanie całego dania nie zajęło mi zbyt wiele czasu a obiad wyszedł bardzo smaczny. Polecam:)
Składniki:
- szklanka ryżu
- sól
- 2 duże pory
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- łyżka oleju
- kilka plastrów żółtego sera
- 35 dag sosu bolońskiego
- pieprz
Ryż opłukać i ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pory umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie półplasterki. Rozmaryn lekko zrumienić na mocno rozgrzanym oleju, cały czas mieszając. Dodać pory, nadal mieszając zrumienić. Włożyć sos boloński, dodać ryż i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)