Krokiety z pieczarek
Bardzo smaczne krokiety wykonane z pieczarek ale nie jako farsz lecz jak główny składnik bo bez naleśników. POLECAM
a pochodzą z tej strony
Na 10 kotletów
- 1 kg pieczarek
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g sera żółtego
- 2 żółtka
- sól, pieprz do smaku
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka oliwy
ponadto
- jajka do panierki lub pozostałe białko
- olej do smażenia
Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej o najgrubszych oczkach, następnie usmażyć je aż woda odparuje - wystudzić. Następnie zmielić boczek i wymieszać z usmażonymi pieczarkami. Dodać jeszcze starty ser na małych oczkach i przyprawić oraz zagęścić żółtkami i bułką tartą - dodać łyżkę oliwy. Tak powstałą masę podzielić na dziesięć część. Formować kotleciki, panierować je w jajku i bułce tartej , smażyć na małym ogniu na rumiano.
Smacznego