Zielone kotlety

Zielone kotlety

Zielone? A tak. Zielone. No i trochę jasne. Takie ciapate. A wszystko za sprawą szpinaku i indyka. Zdrowe, dietetyczne, kolorowe, smaczne. Takie kotleciki podane z warzywami przyrządzonymi na parze będą stanowić świetny, niskokaloryczny i sycący na długo posiłek. Wszystko to osiągnięte przy niewielkim wysiłku. Zapraszam na shrekowe kotlety :)

Przepis podpowiedziany przez mojego Chrzestnego.

Zdjęcie - Zielone kotlety  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 450g mielonego mięsa z  indyka
  • 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • ½ szklanki płatków owsianych (lub więcej)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kolendry (mielone ziarna)
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • olej

 

Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać mrożony szpinak. Smażyć, aż się rozpuści i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia przecisnąć przez praskę czosnek i dodać gałkę muszkatołową.  Odstawić do przestygnięcia. Mielone mięso wymieszać ze szpinakiem, jajkiem, płatkami i przyprawami. Masę mięsną wyrabiać chwilę, aby składniki się połączyły, a konsystencja zrobiła lekko zwarta. W razie potrzeby można dodać więcej płatków owsianych. Z masy formować niewielkie, spłaszczone kotleciki i smażyć na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Podawać z gotowanymi na parze lub smażonymi na patelni ulubionymi warzywami i opcjonalnie ryżem.

Smacznego!

Zdjęcie - Zielone kotlety  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zielone kotlety  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów