Zielone kotlety
Zielone? A tak. Zielone. No i trochę jasne. Takie ciapate. A wszystko za sprawą szpinaku i indyka. Zdrowe, dietetyczne, kolorowe, smaczne. Takie kotleciki podane z warzywami przyrządzonymi na parze będą stanowić świetny, niskokaloryczny i sycący na długo posiłek. Wszystko to osiągnięte przy niewielkim wysiłku. Zapraszam na shrekowe kotlety :)
Przepis podpowiedziany przez mojego Chrzestnego.
Składniki:
- 450g mielonego mięsa z indyka
- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 1 jajko
- ½ szklanki płatków owsianych (lub więcej)
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kolendry (mielone ziarna)
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać mrożony szpinak. Smażyć, aż się rozpuści i odparuje nadmiar wody. Pod koniec smażenia przecisnąć przez praskę czosnek i dodać gałkę muszkatołową. Odstawić do przestygnięcia. Mielone mięso wymieszać ze szpinakiem, jajkiem, płatkami i przyprawami. Masę mięsną wyrabiać chwilę, aby składniki się połączyły, a konsystencja zrobiła lekko zwarta. W razie potrzeby można dodać więcej płatków owsianych. Z masy formować niewielkie, spłaszczone kotleciki i smażyć na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Podawać z gotowanymi na parze lub smażonymi na patelni ulubionymi warzywami i opcjonalnie ryżem.
Smacznego!