Jaja zapiekane z ziemniakami i pieczarkami

Jaja zapiekane z ziemniakami i  pieczarkami

Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki i nie macie pomysłu co z nimi zrobić proponuję smaczne i łatwe danie.  Pomysł pochodzi z książki 365  obiadów na polskim stole i jest naprawde trafiony.

Zdjęcie - Jaja zapiekane z ziemniakami i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • szklanka gęstej śmietany
  • kawałek żółtego sera
  • zielenina
  • sól, pieprz

Podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Całośc smażyć, aż wyparuje płyn z pieczarek. Doprawić sola i pieprzem. Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać przyprawami, na nich równo ułożyć usmażone pieczarki. Wyrównać powierzchnię. Zrobić 4 wgłębienia i w każde wbić po jednym jajku, posypać solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż ser i śmietana będa miec rumiany kolor. Posypać zieleniną  i podawać z sałatką z pomidorów.

Smacznego:)

Kategorie przepisów