Zupa krem ze słodkich ziemniaków i soczewicy
Koniec marca, chciałoby się już chrupiącej sałatki na talerzu, przegryźć rzodkiewkę, a tu deszcze i za oknem jakoś tak listopadowo. W takich sytuacjach, na rozgrzewkę, najlepszy jest talerz gorącej zupy.
Pomyślałam więc o gęstym kremie, którego gładką konsystencję przełamałam małymi kuleczkami soczewicy. Zupę możecie zaostrzyć dodając do niej pastę curry, lub wręcz przeciwnie, złagodzić śmietanką lub mleczkiem kokosowym.
Zupa krem ze słodkich ziemniaków i soczewicy Składniki- słodki ziemniak - 2 szt
- marchew - 2 szt
- por - 1 szt
- seler - 1/4 bulwy
- bulion - ok. 1 l (użyłam cielęcego)
- soczewica - 1 puszka
- pasta curry - ok. 1/2 łyżeczki (do smaku0
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
Bataty przekrój na ćwiartki, ułóż na blaszce razem z obranymi marchewkami, selerem i porem, skrop oliwą, piecz do miękkości w temp. 180 oC (ok. 45 minut).
Obierz słodkie ziemniaki, zmiksuj z bulionem i pozostałymi warzywami na gładki krem. Wlej do garnka, dodaj soczewicę, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku.