Wiosenny krem z kalarepki, porów i gruszki
Dziś zapraszam na zupę, która z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu. Niebywale delikatna, naturalnie słodka i nietypowa w smaku idealnie wpasowuje się w menu ciepłych, wiosennych dni. Przepis znalazłam tutaj. Kalarepki już pojawiły się na straganach..może się skusicie? :)
Na moim blogu znajdziecie też inne bardzo smaczne przepisy z tym warzywem:
- pyszna duszona kalarepka z koperkiem
- oberiba czyli śląska zupa z kalarepki
- kalarepka faszerowana mięsem mielonym
- zapiekanka z ziemniaków i kalarepki
Składniki:
- 2 duże kalarepy
- duży por (dałam dwa)
- mała, słodka gruszka
- litr wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- 2 goździki
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy
- niebieski ser (pominęłam)
- łyżka śmietany 30% (opcjonalnie)
Wykonanie: