Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym)
Z wątróbką to jest tak jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni nienawidzą.
Ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością.
Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw.
Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!
Była nawet wersja podpieczona na grillu!
Polecam!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI :
* mąka – 1 ,5 szkl
* jajko – 2 szt
* mleko – 2 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* olej rzepakowy – 100 ml
FARSZ:
* wątróbka drobiowa – ok. 500 g
* cebula – 3 szt
*małe jabłko – 1 szt
* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki
* mleko – do zamoczenia wątróbki
* olej rzepakowy – 125 ml
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* majeranek – dm smaku
* papryka – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy.
Obtaczamy w mące.
W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy na złoto.
Dodajemy wątróbkę i cały czas mieszając smażymy do momentu aż wątróbka rozpadnie się i zrobi się masa.
Dodajemy obrane i starte na tarce jabłko.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem i papryką – dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na talerzu układamy naleśnik , smarujemy farszem , przykrywamy kolejnym naleśnikiem.
Powtarzamy do wykończenia składników , dociskamy , odstawiamy na chwilę.
Przed podaniem śmiało możemy posypać np. żółtym serem i delikatnie zapiec!
Pycha!
Smacznego!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.