Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym)

Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym)

Z wątróbką to jest tak jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni nienawidzą.

Ja należę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością.

Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw.

Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!

Była nawet wersja podpieczona na grillu!

Polecam!

Zdjęcie - Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI :

* mąka – 1 ,5 szkl

* jajko – 2 szt

* mleko – 2 szkl

* proszek do pieczenia -1  łyżeczka

* sól – 1 szczypta

* olej rzepakowy – 100 ml

FARSZ:

* wątróbka drobiowa – ok. 500 g

* cebula – 3 szt

*małe  jabłko – 1 szt

* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki

* mleko – do zamoczenia wątróbki

* olej rzepakowy – 125 ml

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* majeranek – dm smaku

* papryka – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Smażymy małe , średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.

FARSZ:

Wątróbkę oczyszczamy , moczymy kilkanaście minut w mleku , odsączamy.

Obtaczamy w mące.

W garnku rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną w piórka cebulę i smażymy na złoto.

Dodajemy wątróbkę i cały czas mieszając smażymy do momentu aż wątróbka rozpadnie się i zrobi się masa.

Dodajemy obrane i starte na tarce jabłko.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem i papryką – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na talerzu układamy naleśnik , smarujemy farszem , przykrywamy kolejnym naleśnikiem.

Powtarzamy do wykończenia składników , dociskamy , odstawiamy na chwilę.

Przed podaniem śmiało możemy posypać np. żółtym serem i delikatnie zapiec!

Pycha!

Smacznego!

Zdjęcie - Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.

Zdjęcie - Tort naleśnikowy z wątróbką ( na oleju rzepakowym ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów