Mulligatawny

Mulligatawny

Mulligatawny. Zdjęcie - Mulligatawny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. Zdjęcie - Mulligatawny. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 kg skrzydełek kurczaka, 1-2 duże cebule, 1 -2 marchewki, 1/2 selera, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżki pietruszki posiekanej natka, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki chilli, pieprz, sól

Skrzydełka umyć i zalać 8 szklankami wody osolonej, dodać marchew i seler. Gotować do miękkości..Odcedzić. Mięso ze skrzydeł obrać. Wszystkie przyprawy zmielić w młynku. Cebulę pokroić w krążki ,zeszklić na maśle, oprószyć mąką i zmielonymi przyprawami. Można użyć gotowej przyprawy indyjskiej. Ilość dodanej przyprawy regulujemy swoim smakiem, ale generalnie powinna być ostra. Powoli ,stale mieszając wlewamy stopniowo wywar. Podgrzewamy ,aż zgęstnieje i łączymy z pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje.
Polecam, tę prostą i smaczną zupę.

Kategorie przepisów