Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar.Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. Piekłam już ciasto z samym rabarbarem ale dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-)
Ostatnio przechodzę przez jakąś fazę śniadaniowych placuszków. To pewnie po trochu wina pięknych truskawek, na które sezon jeszcze trwa, i mojej ochoty, aby już od rana nimi się delektować.
Tym razem usmażyłam drożdżowe racuszki, naprawdę szybkie w przygotowaniu, świetne także na zimno.
Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych dodatków. Jego jedynymi składnikami są: mąka,drożdże,cukier,sól oraz woda. Czy może zatem istnieć prostszy i przy tym tak smaczny chleb? Przekonajcie się sami
Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt.
Przepis (...) trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy. Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.
Na zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. (...) Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej.
Wiosna i lato to czas sałatek. Wszystko świeże, soczyste, zerka na nas przyjaźnie ze straganów. A i chce się jeść lżej i łatwiej. Dzisiaj przed Wami wiosenna (chociaż w kalendarzu już lato) sałatka z jajkiem.
Miałam robić tartę ale w ostatniej chwili zmieniłam zamiar i zamiast jednego dużego ciasta zrobiłam kilka małych. Schodzi trochę dłużej bo trzeba się pobawić z foremkami ale chyba mają więcej uroku. Tym razem masę zrobiłam z serka mascarpone i jogurtu, dzięki temu jest nieco lżejsza.
Idealny obiad jeśli nie chce się człowiek narobić :) Ja przygotowałam całość wieczorem, a po pracy tylko wstawiłam do piekarnika. Dzięki temu wszystkie smaki się przegryzły. Pycha i jak mało roboty.
Te bułeczki to trochę inna wersja klasycznych hot dogów. Bardzo je lubię, gdyż są proste w wykonaniu i mogą być świetną przekąską na imprezę czy do podjadania przed telewizorem. Uwielbiam też ich nietypowy kształt.
Serniki nie znudzą nam się nigdy. Można je piec na tyle sposobów, z różnymi owocami i zawsze są bardzo pyszne. (...) Kremowy, waniliowy, z truskawkami i kremem zrobionym z truskawek i czekolady. Bardzo mnie kusił, po prostu musiałam go upiec:).
Ciabatty od innych chlebów wyróżniają się tym, że są bardziej spłaszczone i obsypane mąką. Możecie kupić je w sklepie w wersji większej, która bardziej przypomina bochenek chleba i w mniejszej, przypominającej bułeczki.
Jeśli lubicie proste w smaku i nieskomplikowane chleby drożdżowe, to koniecznie musicie spróbować chleba mlecznego! Gdy spróbujecie pierwszej kromki być może nie od razu poczujecie, że jest on na bazie mleka. Jednak przy każdym kęsie czuć jego specyficzny i delikatny mleczny posmak.
Zapewniam Was, że o tej porze roku nie ma nic pyszniejszego niż jeszcze ciepłe bułeczki ze świeżymi jagodami. Jeśli pamiętacie z dzieciństwa pyszne jagodzianki, to ten przepis z pewnością jeszcze bardziej rozbudzi słodkie wspomnienia. Mięciutkie, domowe i z dużą ilością jagód, jak najbardziej polecam.