Lody truskawkowo-waniliowe

Lody truskawkowo-waniliowe


Zdjęcie - Lody truskawkowo-waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Na zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się jeszcze coś przywieźć. Będą więc kolejne przepisy truskawkowe. "

Zdjęcie - Lody truskawkowo-waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Lody truskawkowo-waniliowe
Składniki na 1 litr lodów:
400g świeżych truskawek
200g skondensowanego mleka słodzonego
300ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka pasty waniliowej
Truskawki umyć, osączyć na sicie i odszypułkować. Pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją.
Można też, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów, przelać mieszaninę do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Kilkakrotnie, mniej więcej co pół godziny, wyjąć masę i przemieszać trzepaczką rózgową aby nie wytworzyły się kryształki lodu.

Przepis dodaję do akcji "Truskawkowe szaleństwo"

Zdjęcie - Lody truskawkowo-waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów