Ciasto z truskawkami, rabarbarem i maślanką
Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar.Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki.
Piekłam już ciasto z samym rabarbarem:
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ
ale dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-)
Składniki:
- 7-8 łodyg rabarbaru
- 40 dkg truskawek
- kostka masła
- 10 łyżek maślanki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 5 jajek
- szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
Miksowałam na puszystą masę miękkie masło, do którego dosypywałam cukier.
cukier waniliowy.
Wbiłam jajka
Utarłam składniki na gładką masę.Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania.
Następnie wsypywałam do masy mąkę i proszek do pieczenia.
Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo,aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę.
Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę.
Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam.
Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar
i truskawki.
Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnikai piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ostygło posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego!