Rabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny.
wielu z moich bliskich obchodzi urodziny właśnie w sezonie truskawkowym, więc cóż innego mogłabym dla nich przygotować jak nie delikatny, kremowy tort z truskawkami? Jest po prostu przepyszny, a przygotowanie jest banalnie proste.
Do pewnego czasu nie jadałam ich wogóle ale teraz zdarza mi się je przygotować. Niektórzy robią je ze słodką kapustą ja jednak zdecydowanie wolę z kiszoną. Jest to bardzo szybki sposób na obiad.
tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Chleb ten charakteryzuje się grubą, chrupką skórką i niezwykle delikatnym miąższem. Nie można się powstrzymać od rwania go rękami:) A jeszcze lekko ciepła kromka ze Smakowitą…pycha!
Całość bardzo dobrze się komponuje, jest mało słodkie, więc amatorom słodziutkich ciast, proponuję zwiększyć ilość cukru. Nam bardzo smakowało i naprawdę szybko znikało. Robiłam zdjęcia ostatnim kawałkom;-).
Skórka ma idealną chrupkość, taką, że nabierasz ochotę, żeby łamać go rękami, a wnętrze jest bardzo delikatne, aż trudno mi uwierzyć, że to chleb na zakwasie (przypomina puszystością te drożdżowe). Bardzo polecam każdemu, ale szczególnie początkującym.
Bułeczki serowe marzyły mi się od dawna. Bałam się jednak, że jeżeli ser się rozpuści, wpłynie to na konsystencję chleba. Nic bardziej mylnego. Bułeczki cudownie smakowały serem
Jest coś zdecydowanie niesamowitego w chlebach pieczonych na zakwasie. Nadaje on wypiekom charakterystyczny smak, który jest nie do podrobienia. Przy tym wszystkim zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, wspomaga wyrastanie chleba i sprawia, że pieczywo jest długo świeże.
ciasteczka są całkiem proste do wykonania , zaledwie kilkuskładnikowe i co najważniejsze bardzo smaczne. Można oczywiście formować z ciasta dowolne kształty - rogaliki, rożki, wiatraczki..