Bułeczki serowe*
Bułeczki serowe marzyły mi się od dawna. Bałam się jednak, że jeżeli ser się rozpuści, wpłynie to na konsystencję chleba. Nic bardziej mylnego. Bułeczki cudownie smakowały serem (ważne jest użycie mocnego w smaku sera, w przeciwnym razie nie osiągniemy takie efektu), a bułeczki są idealnie miękkie i wręcz rozpływające się w ustach!
Bułeczki serowe (7 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 50 g tartego, ostrego żółtego sera
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże,sól i starty ser. Powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto.
- Zagniataj, aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję przypominającą w dotyku plastelinę.
- Umieść ciasto w misce i przykryj folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podziel ciasto na 7 równych części. Z każdej uformuj kuleczkę.
- Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- W miseczce roztrzep jajko i posmaruj pędzlem każdą bułeczkę.
- Piecz bułeczki przez ok. 10-15 minut aż zbrązowieją.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.