Racuchy z truskawkami
Sezon na truskawki trwa, co dzień są coraz tańsze, wiec jemy ich coraz więcej. Bartek pochłania je w każdej postaci i w każdej ilości. Niedługo przyjdzie czas na mrożenie, żeby i w środku zimy zasmakować środka lata.
Racuchy z truskawkami
- 0,5l mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
- śmietana
- cukier
Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli rozmieszać trzepaczką na gładką masę, wrzucić pokrojone truskawki i smażyć na rozgrzanym oleju - musi być go więcej niż "posmarowanie pędzelkiem". Każdy placek odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Podałam ze śmietaną z odrobiną cukru a w niej oczywiście pokrojone truskawki.