Chleb domowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb domowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chleb poprawił mi humor do końca dnia, choć niewiele już go zostało (a dzisiaj ciągnie się i ciągnie!). Od kilku dni zmagam się z chlebem na zakwasie, raz za twarda skórka, raz za suchy, raz za mokry, a tu nagle bochenek w sam raz!

Skórka ma idealną chrupkość, taką, że nabierasz ochotę, żeby łamać go rękami, a wnętrze jest bardzo delikatne, aż trudno mi uwierzyć, że to chleb na zakwasie (przypomina puszystością te drożdżowe). Bardzo polecam każdemu, ale szczególnie początkującym. Ten przepis nie wymaga użycia nietypowych rodzajów mąki i można powiedzieć, że jest najprostszą wersją chleba na zakwasie jaką można sobie wyobrazić.

W przepisie może odstraszać 18 godzin czekania na zaczyn (prawdę mówiąc, jestem przekonana, że w przypadku znacznego skrócenia czasu również wyszedłby świetnie), ale to jest jak zastanowicie się głębiej, zobaczycie, że to właśnie zaleta. Szybko mieszasz składniki przed snem, a po powrocie z pracy zagniatasz chleb. Mi idealnie wpasował się w harmonogram dnia.

Chleb domowy na zakwasie

Zaczyn:

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 90 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
Ciasto właściwie:
  • 200 g zaczynu
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2, 5 łyżeczki soli
  1. Przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy ze sobą zakwas, mąkę i ciepłą wodę. Mieszamy do uzyskania lepkiej konsystencji.
  2. Odkładamy miskę przykrytą materiałową szmatką na ok. 18 godzin.
  3. Po upływie tego czasu mieszamy zaczyn z porcją mąki przewidzianą na ciasto właściwe.
  4. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciasta.
  5. Zagniatamy do uzyskania elastycznej konsystencji, takiej, w której ciasto nie lepi się do rąk (jeśli jest klejące, dodaj trochę mąki).
  6. Formujemy okrągły bochenek, układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny (ciasto powinno podwoić objętość)
  7. Przed upływem wyżej wskazanego czasu, rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Wkładamy blachę z wyrośniętym ciastem i pieczemy przez ok. 30 minut.
  8. Studzimy chleb i kroimy po wystudzeniu.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami