Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbar jest moim odkryciem tego lata. Jego kwaskowaty smak przypadł mi bardzo do gustu. A w połączeniu ze słodkim,kruchym ciastem jest wprost przepyszny.

Polecam również z rabarbarem:
A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami
Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem.
Składniki:
- 6-8 łodyg rabarbaru
- 250g konfitury truskawkowej
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Przesiałam mąkę.Dodałam proszek do pieczenia.

Wsypałam cukier.

Wbiłam żółtka.

Następny składnik to miękka, pokrojona margaryna.

Zagniotłam ciasto.

Podzieliłam je na dwie części i włożyłam na 30-40 minut do lodówki.

Rabarbar umyłam, odkroiłam twarde końce i pokroiłam na kawałki.

Dodałam do niego 250g konfitury truskawkowej (własnej produkcji) i wymieszałam.Można zamiast niej posypać rabarbar dwoma łyżkami cukru.

Formę o wymiarach 35cm na 25cm wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Wyjęłam jedną część ciasta z lodówki.Wylepiłam nim blachę.

Wyłożyłam na nie rabarbar.

Na rabarbar starłam drugą połowę ciasta.

Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Gdy wystygło, posypałam ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!