Pyszny, ale tylko jeśli użyjecie do niego czekolady dobrej jakości. Coś o tym wiem...niestety. Kiedy robiłam go pierwszym raz do ciemnej warstwy dodałam czekladę deserową z Lidla i niestety miałam przykrą niespodziankę - nie dość, że smak nie był taki jak trzeba, to na dodatek cała warstwa rozypywała sie przy krojeniu:)
Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba więc poczułam potrzebę upieczenia chleba z tej okazji. Mój wybór padł na chleb z suszonymi pomidorami na który przepis znalazłam w książce Domowy wypiek chleba wyd. Arystoteles. Na ten chleb miałam ochotę od momentu kiedy tylko ksiązka wpadła mi w ręce i praktycznie sama otworzyła się na tym przepisie.Chleb jest bardzo bogaty w smaki. Dominują suszone pomidory więc jeśli ktoś za nimi nie przepada - nie polecam.
Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!
Ziemniaki lekko podgotować w mundurkach. Gdy przestygną obrać, pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić drobno pokrojone grzyby i przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i kwaśną śmietaną. Półmisek do pieczenia wysmarować niewielką ilością tłuszczu, następnie położyć pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków.
Bardzo chciałam wypróbować ciasto piwne w zestawie z rybą bo wiele słyszałam o takim połączeniu. W sumie to taka ryba niewiele różni się od tej, którą robiłam do tej pory chociaż muszę przyznać, że ciasto miało wspaniałą konsystencję. Piwa prawie wogóle nie czuć tak więc śmiało można robić taką rybkę.
Chciałabym dziś przybliżyć Wam właśnie taką piwną propozycję - kotlet schabowy po gdańsku. Pierwszy raz jedliśmy takie kotlety. Bardzo nam smakowały, były takie soczyste i miękkie. Wyraźnie czuć w nich piwo, zarówno podczas pieczenia jak i później jedzenia:) Kotleta podawałam z ziemniakami oraz buraczkami.