Słodko - słone batony Nigelli

Słodko - słone batony Nigelli
Wczoraj wybieraliśmy się na najnowszą część Harrego Pottera, bilety kupione, wcześnie się zebraliśmy i ogólnie nastrój pozytywny, ale niestety nie udało się nam dotrzeć do kina. Drogi na naszym osiedlu były tak oblodzone, że musieliśmy zrezygnować z wyprawy i wrócić do domu. Przyznam, że bardzo mnie to zdenerwowało. Atak zimy nie tylko oznacza, że nie dotarliśmy do kina, ale także to, że będę musiała wybierać się dużo wcześniej do pracy. Niestety skończyły się dobre czasy bycia odwożoną przez męża. Autko nie da rady, a ja wrócę do pobudek o 4:30.
Postanowiłam sobie poprawić humor czymś słodkim, w związku z tym sięgnęłam po moją najnowszą książkę kucharską - Nigella Lawson - Kitchen.
Zrobiłam batony czekoladowo orzechowe. (przepis podaję jak ja robiłam)Zdjęcie - Słodko - słone batony Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 300 g czekolady (ja użyłam mieszanki gorzkiej, mlecznej oraz z orzechami)
  • 125 g masła
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 45 ml miodu


Czekolady, miód oraz masło rozpuściłam na wolnym ogniu. Dodałam orzechy. Wylałam do kwadratowej formy wyłożonej folią aluminiową i odstawiłam na całą noc do chłodnego miejsca. Rano pokroiłam w kawałki i tyle.
Są przepyszne

Kategorie przepisów